oktober 9, 2017

Om man vill kunna köra lastbil räcker det inte med ett vanligt B-körkort – då måste man uppgradera sin behörighet genom att ta ett så kallat C-körkort. Med ett C-körkort får man tillstånd att köra det som kallas för tung lastbil.

För att vara behörig att ta ett C-körkort krävs att man redan har ett svenskt B-körkort. Man ska också vara permanent bosatt i Sverige, eller ha studerat här i minst sex månader. En skillnad från B-körkortet är att det inte går att ta C-körkort när man är 18 år gammal – för detta körkort är den undre åldersgränsen 21 år. Undantaget är om man går en yrkesförarutbildning i gymnasieskolan, då man får ta det som 18-åring. Slutligen måste man självklart för att få ett C-körkort klara av förarprovet, som består av ett teoriprov och ett körprov.

Att ha C-körkort kan vara mycket praktiskt även om man inte planerar att köra lastbil som yrkeschaufför. Med ett lastbilskörkort har man till exempel aldrig problem att frakta exempelvis tunga badrumsmöbler eller vitvaror vid en renovering – man hyr bara en mindre lastbil, lastar in allt och kör iväg med det. Detsamma gäller om man ska köra andra fordon vars vikt gränsar till ”tung”, så som en husbil som är fullastad.

0