mars 11, 2020

Som lastbilschaufför spenderar man ofta flera timmar, eller till och med dygn i bilen. Ibland kan man ha en egen hytt som man får göra i princip vad man vill med, andra gånger kör man ett bolags hytter eller med kundens sådana och då kan man ofta inte göra några större förändringar. Men om det nu är en egen lastbil, hur kan man piffa upp den?

Trimma bilen och styla den

När det gäller bilar kan det vara frestande att trimma dem så att de går lite fortare och så att de får lite mer hästkrafter. Hos företaget dieseltrim kan man få hjälp mad att trimma de flesta bilar. Det är lite svårt att trimma lastbilar, och det kan också vara olämpligt eftersom de i regel används i yrkestrafik. Att styla lastbilen går däremot bra. Man kan till exempel fästa dekaler på den, sätta på olika lister, självlysande tejp och en hel del annat. Många väljer också att låta dekorera lastbilen med sitt eget namn.

Inreda hytten

Även inne i hytten kan man göra det mer personligt. Man kan till exempel ta med egna sängkläder om man ska övernatta i lastbilen. Det går också att ta med en liten kyl för att förvara kyld dricka. Dessutom kan man ta med dator och andra personliga föremål som betyder mycket. Att sätta in mysiga ledlister eller ljusslingor är också populärt.

Lacka om lastbilen

När man har en egen lastbil kan man lacka om den precis som man vill. De flesta väljer dock färger som smälter in, men om man vill ha en rosa eller gul lastbil finns det inte direkt något som hindrar. Man kan också lacka hytten med eldsflammor eller olika motiv. Det är helt individuellt vad man gillar.

Extra belysning

Många lastbilar sätter på extra belysning på hytten. Det hjälper föraren att se bättre, speciellt på natten. Vid långa körningar i mörker behövs ljuset för att man som förare ska hålla sig alert. Belysningen fungerar också till viss del som dekoration, och för att andra ska se lastbilen på vägen. Under tiden lastbilen ska lastas eller om något händer fungerar belysningen också som arbetsbelysning.

Vad får man inte göra?

När det gäller styling av lastbilar är regelverket relativt fritt, precis som när det gäller personbilar. Bilen ska dock kunna gå igenom en vanlig besiktning. Dessutom finns det regler för hur belysningen placeras på lastbilen, samt för vilka färger de vanliga lamporna har. Ljusen får inte heller blända. Den styling man gör får inte heller påverka trafiksäkerheten. Det får inte fästas delar som kan ramla av eller som kan skada andra trafikanter. Man får inte heller dekorera lastbilen på ett sätt som gör att man inte ser ordentligt genom rutorna. Det finns alltså en del att tänka på när man sysslar med lastbilsstyling.

0