november 29, 2021

Att starta egen verksamhet kan vara både krävande men också spännande! Det krävs en hel del planering, samt en god bas av ekonomi beroende på vilken typ av företag man ska starta. Ska man starta flyttfirma, byggföretag eller till exempel hyra ut anläggningsmaskiner, finns det en del att tänka på och planera.

Bästa tipsen när man köper lastbilar och anläggningsmaskiner

För ett företag där man ska köpa in lastbilar för till exempel en flyttfirma, kan man till en början köpa in eller två begagnade lastbilar tills att företaget växer och efterfrågan ökar. Då kan det vara bra med smarta tips när man köper en begagnad lastbil till verksamheten. Precis som när man köper en personbil ska man alltid kontrollera vilken verksamhet den har använts till innan, samt vilka tidigare ägare den har haft. Har den använts mycket till att köra i stadstrafik kan lastbilen ha varit utsatt för hårt slitage. När man vill starta en firma som hyr ut anläggningsmaskiner, kan man köpa in professionella anläggningsmaskiner på auktion och komma över flertalet varierande maskiner! Fördelen med att köpa anläggningsmaskiner på auktion är att man, tack vare budgivning, kan komma över ett riktigt bra pris! Man får även en stor variation av olika modeller som traktorer, bandgrävare, grävmaskiner och mycket mer man kan behöva till verksamheten.

Lastbilar med varierande funktioner

Lastbilar har många praktiska funktioner beroende på vilken verksamhet man startar. Ett egen verksamhet med flyttfirma behöver lastbilar som har kraftfulla så kallade lastbilslyftar och som sitter bak på lastbilen. Lyften fungerar som en elektrisk hiss när man ska lasta i och på till exempel möbler. En lastbil för en flyttfirma har ett slutet utrymme så att man kan förvara många möbler och andra saker när man transporterar. Startar man en firma inom bygg och anläggning kan en lastbil med ett tippflak vara välbehövligt. Då kan man med hjälp av hydraulikfunktioner tippa av lass av byggmassor eller annat bråte och material. Något som idag har en stor utveckling på lastbilsmarknaden är lastbilar som går på el och ellastbilar blir allt mer populära att använda till olika företag. Biltillverkaren Volvo är än så länge det ledande företaget på marknaden när det kommer till eldrivna lastbilar. Målet är att hälften av alla lastbilar i Sverige blir eldrivna till 2030 för att få ett så fossilfritt samhälle som möjligt.

Det kan vara en fördel att även ha små lastbilar till sin verksamhet. Om man har bestämt sig för att leverera blommor, mindre objekt som skönhetsprodukter, mat som pizza eller annat, kan mindre lastbilar vara mer lämpliga. Att köpa in stora eller små lastbilar kräver att man också har koll på hur man hanterar momsen för lastbilar i ett företag. Om en lastbil har ett flak spelar storleken på lastbilen ingen roll för att den ska kallas just lastbil. Det är bra att känna till att full avdragsrätt på moms gäller när det kommer till små eller stora lastbilar så länge de har ett flak.

0