augusti 8, 2017

 

Lastbilar – var skulle vi vara utan dem? Personbilen är en av de uppfinningar som haft enskilt störst inverkan på mänsklighetens utveckling de senaste tvåhundra åren, och inte är väl det så konstigt egentligen? Hur skulle vi annars ta oss fram i vardagen, hur skulle vi över huvud taget kunna ta oss till jobbet och hämta och lämna våra barn på dagis? För att inte tänka på alla företag och verksamheter som faktiskt är helt beroende av bilar – ja, som rentav bygger på användandet av bilar! De flesta av oss är nog medvetna om personbilens oerhörda betydelse i våra liv, men frågan är om lika många är medvetna om personbilens storebror lastbilens plats i samhället? För även om de flesta av oss inte tror oss vara beroende av lastbilar i vår vardag, så är det utan tvekan så att vi alla dagligen använder varor och produkter som fraktats till oss via lastbil.

Så visst är den oerhört viktig för oss, även om vi inte är medvetna om dess stora betydelse på samma sätt som med personbilen, eftersom vi helt enkelt inte ser den lika ofta, och framför allt – inte själv använder den särskilt ofta alls.

Vad är då en lastbil, egentligen? Ja, man brukar beskriva lastbilar som motorfordon vars primära funktion är att frakta olika typer av gods (snarare än människor) och som samtidigt varken är personbilar eller bussar. Sedan finns där förstås också underförstått att en lastbil är av en lite större storlek, även om det inte finns några tydliga regler för exakt hur stor eller tung en lastbil måste vara för att faktiskt få kallas för en lastbil. Det finns däremot olika bestämmelser för hur man klassificerar olika typer av lastbilar i olika länder, och i Sverige har vi vissa definitioner som inte nödvändigtvis gäller någon annanstans. Här delar vi i alla fall upp våra lastbilar i två stycken huvudsakliga kategorier: lätta lastbilar och tunga lastbilar.

Lätt lastbil

En lätt lastbil är rätt och slätt en lastbil (alltså varken en personbil eller en buss) som väger under 3,5 ton. Det är hela definitionen – mer finns helt enkelt inte att säga om den saken.

Tung lastbil

En tung lastbil är precis likadan som en lätt lastbil, med den enda (kanske uppenbara) skillnaden att den väger mer än 3,5 ton. Svårare än så är det inte!

I de kommande artiklarna kommer vi titta närmare på en rad olika ämnen som hör lastbilar till, och förhoppningsvis kommer ni kunna finna både matnyttig och intressant information om det berörda ämnet. Vi kommer bland annat kika lite på våra stora svenska lastbilstillverkare, och även till och med göra en avstickare för att titta på hur lastbilar har skildrats i populärkulturen genom åren.

Häng med!

0