juni 2, 2017

 

Lastbilar och dess chaufförer – i folkmun kanske mest kända som “truckers” – har spelat en väsentlig roll i populärkulturella sammanhang – kanske framförallt i amerikanska sådana. På USAs många och långa motorvägar och alla de motell och vägkrogar som finns placerade längs med dem utspelar sig många romaner och filmer, och ämnet har inte minst varit populärt bland landets många låtskrivare.

Ett uppmärksammat exempel på en roman som tar avstamp i långtradar-relaterad miljö är Sarah av den amerikanske författaren JT LeRoy. JT LeRoy är en pseudonym för en kvinna vid namn Laura Albert, som skrev Sarah och flera andra uppmärksammade romaner utan att berätta för någon att JT Leroy i själva verket inte existerade. När sanningen så småningom började komma fram visade det sig att JT Leroy under offentliga framträdanden spelats av Laura Alberts dåvarande pojkväns syster, som vid det laget både prytt omslaget på många kända tidskrifter och synts i både den och den andra TV-soffan.

JT Leroy kom i ropet så snabbt och plötsligt att kändisskapet blev extremt intensivt och uppmärksammat, och hon kunde snart synas på röda mattor tillsammans med celebriteter som Courtney Love och Gus Van Sant. Just Gus Van Sant fastnade snabbt för JT Leroys romaner och började jobba med att göra film tillsammans med henne. Och hans uppmärksammade film Elephant var faktiskt delvis skapad tillsammans med JT Leroy – eller Laura Albert, som man kanske egentligen borde säga.

Romanen Sarah beskriver JT Leroys påstått egna upplevelser av att ha arbetat som prostituerad på olika rastplatser längs motorvägar i den amerikanska södern – framförallt med så kallade truckers som kunder. Laura Albert har efter avslöjandet av pseudonymen istället hävdat att sagda upplevelser är inspirerade av hennes eget liv.

0