februari 5, 2019

De flesta håller nog med om att lastbilar är ganska skrämmande. Både storleken, utseendet och det kraftiga motorljudet kan få vem som helst att rysa. Lastbilar tar dessutom upp en hel del plats på vägarna och tillfogar död eller livshotande skador vid olyckstillfällen. Naturligtvis finns det gott om varsamma chaufförer som tar hänsyn i trafiken. Många tar väl hand om sina lastbilar då de kostar en hel del att både köpa och underhålla. Den som vill värdera sin lastbil och få en förmånlig prisbild inför en eventuell försäljning kan ta hjälp av en professionell bilhandlare och komma ännu ett steg närmare den absoluta lastbilsdrömmen.

Lastbilen som skräcksymbol

Skräckfilmsskapare, regissörer och manusförfattare känner till lastbilens kraft och den respekt och skräck man kan tillföra med hjälp av dess råa och skrämmande styrka. Det är inte ofta man ser filmer där lastbilar eller lastbilschaufförer är gemytliga och skojfriska hjältar i rättvisans tjänst. Det finns desto fler riktigt läskiga skräckfilmer och fartfylld action som både skrämmer och underhåller rejält. Varför utsätter vi oss för filmer av det här slaget? Forskare har kommit fram till att människor gärna vill känna lite försiktigt på det okända och otäcka samtidigt som man befinner sig i tryggheten hemma i vardagsrumssoffan.

Convoy

Den amerikanska actionkomedin Convoy från 1978 är en riktig lastbilsklassiker. Kris Kristofferson spelar den strävsamma lastbilschaffisen Martin Penwald som även kallas “Rubber Duck” på grund av ankan på lastbilshuven. Han fraktar varor över hela USA och på vägen träffar han en del lastbilskollegor som både blir vänner och slår följe längs vägen. Tyvärr träffar de på den nitiske lokalpolisen Lyle Wallace som spelas av legenden Ernest Borgnine. En fortkörning eskalerar till en vendetta där fler och fler lastbilar ansluter i en enorm konvoj i våldsam protest mot polisövermakten. Här får man klassisk action, höga farter och rejäla krogslagsmål i sann 1970-tals anda.

Duel

Rysaren Duel från 1971 banade väg för lastbilens skräckturné i otaliga filmer. Det är kanske inte så konstigt eftersom detta är Steven Spielbergs första film som dessutom sägs bygga på en sann historia. Huvudrollsinnehavaren David Mann (Dennis Weaver) är på väg till ett affärsmöte och åker genom Mojaveöknen när han kör om en gammal rostig tankbil. Nu tar en skrämmande jakt sin början då chauffören som aldrig ger sig tillkänna använder lastbilen som ett mordvapen. Lastbilen gör allt för att ta död på David och han försöker undkomma men blir prejad av vägen. Skräcken är påtaglig och filmen är genrens ultimata pärla.

Hush

Ett modernare exempel på en skräckfilm där lastbilen har huvudrollen är Hush från 2008. Filmen handlar om ett ungt par som nattetid färdas längs en amerikansk motorväg för att sätta upp reklamblad på servicestationer. Av en händelse hinner den trötta föraren Zakes precis undvika en kollision med en stor vit långtradare. Dörrarna flyger upp och han får syn på en blodig kvinna i en bur. En syn han kommer att ångra. Rädd och skakad väcker han flickvännen Beth, men de blir ovänner. Beth lämnar bilen och hamnar senare i klorna på lastbilschauffören. En otäck jakt med livet som insats tar sin början.

0