oktober 9, 2017

Trivs man med att köra bil längre sträckor kan det vara en idé att fundera på att bli lastbilschaufför. När man arbetar som chaufför får man se många olika städer och byar runt om i Sverige, och kanske till och med utomlands. Dessutom får man själv avgöra vilken musik som skall spelas på radion. Att vara lastbilschaufför är ett jobb som passar för de som tycker om att arbeta ensamma, eftersom man ofta sitter ensam i förarhytten när man kör de produkter som skall levereras från ett ställe till ett annat. Att arbeta som lastbilschaufför kräver ofta att man skall vara borta längre perioder från hemmet, men i gengäld får man ofta flera dagar ledigt efter en lång körning. Arbetet är omväxlande på det viset att man kan få möjlighet att köra nya rutter till orter man aldrig varit på tidigare, men blir också snabbt välbekant för att man utför samma typ av arbete varje dag.

Arbetsmarknaden är stor

I Sverige och övriga delar av världen har vi i många tio år fraktat saker på lastbilar. Det är en bransch med många år på nacken, och det behovet av lastbilschaufförer verkar inte avta. Tvärtom verkar det som att branschen växer, mycket tack vare att vi människor konsumerar mer nu än tidigare och det ökar behovet av att frakta varor från ett ställe till ett annat. Däremot råder stor brist på chaufförer, vilket är positivt för den som vill börja arbeta i branschen. Eftersom det inte finns tillräckligt många chaufförer för att täcka upp behovet skriker åkerierna efter arbetskraft. Det är med andra ord relativt lätt att få ett jobb. Man kan antingen köra för ett företag som endast gör körningar i Sverige, eller också för ett som också gör körningar i Europa eller till andra delar av världen. De saker man fraktar kan vara allt från stora pappersrullar, stockar från avverkad skog till mindre föremål. Man kör dock nästan alltid stora laster på en och samma gång och kan ha flera stopp längs med vägen.

Vad krävs för att få jobb?

För att bli aktuell för ett ledigt tjänst som lastbilschaufför krävs först och främst att man har ett körkort som är giltigt för den fordonsklass arbetet gäller. Ibland vill bolagen också att man skall ha haft körkort ett visst antal år, så att man är van vid att köra. Som chaufför kan man arbeta med att frakta olika typer av last, och det är naturligtvis företagets verksamhetsområde som styr vad du kommer frakta. En lastbilschaufför är oftast med och både lastar före avgång och lossar innan ankomst, därför kan det vara bra att vara vältränad och stark när jobbet kan innehålla tunga lyft. Om du är nyfiken på att få en karriär i den här branschen kan du hitta jobb som lastbilschaufför på Netjobs. I annonserna framkommer det vad det handlar om för typ av tjänst så att du kan välja att söka de som du tycker känns mest aktuella för just dig.

0